Masă rotundă

Uniunea Traducătorilor Autorizați din Republica Moldova (U.T.A.), a cărei misiune esențială este promovarea profesionalismului și a calității în traducere și apărarea intereselor membrilor săi, este...

Uniunea Traducătorilor Autorizați din Republica Moldova (U.T.A.), a cărei misiune esențială este promovarea profesionalismului și a calității în traducere și apărarea intereselor membrilor săi, este profund îngrijorată de semnele de întrebare pe care și le pun traducătorii /interpreții autorizați în urma intrării în vigoare a Legii nr. 281 din 16.12.2016 cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, în special a articolelor referitoare la impozitarea veniturilor persoanelor ce-și desfășoară activitatea în sectorul justiției.
În scopul fortificării unui dialog constructiv între traducători și reprezentanții ministerelor de resort, U.T.A. organizează, în data de 23 februarie curent, ora 10.00, o masă rotundă cu tema „Impozitarea muncii prestate de traducătorii și interpreții autorizați: aspecte constrângătoare ale legislației actuale”.
În cadrul evenimentului vor fi dezbătute următoarele subiecte:
1. Înregistrarea din punct de vedere financiar a traducerilor/interpretărilor în Registrul de evidență a activității interpretului și traducătorului ca persoană fizică, liber profesionist.
2. Înregistrarea din punct de vedere financiar a traducerilor/interpretărilor în Registrul de evidență a activității interpretului și traducătorului ca persoană angajată, salariat în cadrul unui birou de traduceri.
3. Calcularea cifrei de afaceri, a cheltuielilor, a impozitului de 18%. Specificarea cheltuielilor deductibile și non-deductibile pentru traducătorul /interpretul autorizat.
4. Prezentarea rapoartelor pe venit. Tipurile de rapoarte pentru traducătorii /interpreții autorizați. Mostrele de prezentare a rapoartelor. Perioada de raportare. Sancțiunile pentru prezentarea eronată sau neprezentarea rapoartelor.
5. Lansarea paginii Facebook U.T.A. și trasarea direcțiilor de colaborare a conducerii U.T.A. cu membrii asociației și ministerele de resort.
Publicul țintă: traducători, interpreți, membri U.T.A., reprezentați ai Ministerului Justiției, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, cadre didactice, studenți de la specialitățile de traducere și interpretariat.
Persoanele interesate se pot înscrie, confirmând participarea printr-un mesaj la adresa de e-mail uta.moldova@gmail.com.
Masa rotundă se va desfășura în incinta Ministerului Justiției, Chișinău, str. 31 August 1989, 82, sala 227.
Persoane de contact:
Inesa FOLTEA, președinte
068988608
Ghenadie RÂBACOV, vicepreședinte
068355570


Comments